The Boat Trip

Låt eleverna bli ljudsäkra med hjälp av ljudfigurer och glosbilder

The Boat Trip är ett läromedel i engelska. Det bygger vidare på Havsäventyret och används från årskurs 1 till 3. Med ljudfigurer och glosbilder blir eleverna aktiva och bygger ett språkligt självförtroende.

Läromedlet lanseras under juni 2023

Ett helt gäng ljudfigurer från Havsäventyret följer med till The English Islands. Där får eleverna lära känna flera nya spännande ljudfigurer som de inte har träffat tidigare. I The Boat Trip lär sig eleverna engelska genom att först identifiera och uttala språkljuden. När eleverna börjar bli ljudsäkra börjar de utforska kopplingen till bokstäverna och olika sätt att stava språkljuden på. I små steg börjar eleverna aktivt behärska språket och elevernas självförtroende byggs.  

De fyra delarna i The Boat Trip  

Part 1 The Journey  

Den första delen heter The Journey. Här får ett gäng av Ljudfigurerna från Havsäventyret en inbjudan att besöka The English Islands. De förbereder genom att lära sig fem till sex glosor som börjar på deras favorit språkljud. Det finns en arbetsbok med övningar med QR-koder där eleverna kan lyssna på glosor och meningar. Även det digitala spelet fortsätter till The English Island (finns som app). 

Part 2 The Harbour

I den andra delen anländer vi till The Habour på The English Islands. Där får bekantar sig eleverna sju nya ljudfigurer, deras unika karaktärer och att öva sig hur de uttalas. Eleverna får lära sig glosor som innehåller de nya språkljuden och lyssna meningar med glosorna. Det finns ljudfigur kort till varje elev. Även här finns en arbetsbok med övningar med QR-koder med glosor och meningar för eleverna att lyssna på. 

Part 3 The Islands of Letters 

När vi kommer till The Island of Letters blir det spännande! Här får ljudfigurerna flytta in i husen till bokstäverna och då kommer eleverna få upptäcka att det ser lite annorlunda ut i det engelska alfabetet. Till exempel finns inte ÅÄÖ. En annan förändring är att Jaken Jan håller till hos bokstaven Y (istället för hos bokstaven J som i det svenska alfabetet). Det finns också en helt ny pir. Där på de ljudfigurer som har en fast stavning med två bokstäver som till exempel ljudfiguren Mr Chilli som alltid stavas med Ch. 

Del 4 The Islands of Vowels  

I den sista delen får eleverna lära känna ytterligare sex nya personliga ljudfigurer! Precis som i Havsäventyret har ljudfigurerna som är vokaler superkrafter. Vokalljuden finns främst inuti ord så här får eleverna träna på att identifiera de nya ljudfigurerna som finns i de glosbilder de lärt sig i det tidigare delarna av The Boat Trip. 

Läromedlet består av: 

  • tryckt material med A3-posters och ljudfigurkort till alla elever
  • arbetsböcker med QR-koder och övningar
  • digitalt spel för appar (iOS, Android)
  • handledningar med konkreta lektionsupplägg inspelade kurser för inspiration till pedagoger.

QR-koder I arbetsböckerna finns QR-koder till alla glosbilder och meningar. Eleverna kan själva eller i lärpar lyssna och öva på rätt uttal.  

Sagt om The Boat Trip

”De elever som använder The Boat Trip i årskurs 2 har fått ett språkligt självförtroende. De är aktiva och vågar prata engelska inför hela klassen. Det är en stor skillnad mot hur vi arbetade tidigare då eleverna var mer passiva och inte våga prata”.  

Ann Björnsson och Julia Persson, Elmeskolan Älmhult.  

Elmeskolan/Elmemodellen har varit testskola under utvecklingen av The Boat Trip.